Oktatói beszámolók

Sárréti Gergely

Tanársegéd

Vizuális Kultúra Intézet

Az Erasmus+ mobilitási program keretén belüli látogatás a milánói Brera Akadémián a terveknek megfelelően, sikeresen és gazdag élményekben zajlott. Kollegámmal, Zielinski Tiborral közös szakmai célunk az volt, hogy az Akadémia és a mi intézetünk között bilaterális szerződés jöhessen létre az Erasmus külföldi továbbtanulási és kutatási részképzésén keresztül a hallgatóink és az oktatók számára. Elisabetta Solca titkárral folytatott közvetlen kommunikáció, és Tibor ismertsége révén (aki utoljára 2004-ben látogatta meg az akadémiát) a kapcsolatteremtés a két intézet között gördülékenyen ment, viszont további hivatalos intézkedések és feltételek szükségesek ennek biztos alapozottságára (ami természetesen nem a Brera Akadémia és a Nyíregyházi Egyetemtől függ).

Nemcsak az Akadémia maga, hanem Milánó városa művészettörténetileg nagyban jelentős. A pályájukat komolyan tekintő hallgatóink, ha itt töltik el a félévüket, élőben találkozhatnak az ókeresztény és római emlékek példáival és az érett reneszánsz mestereinek jelentős műalkotásaival és építészeti történelmével (nem beszélve a 19. és 20. századi műemlékekről). Nem utolsó sorban, az Akadémia felett található Brera képtár ingyenesen megtekinthető a művészeti hallgatók számára, ahol betekintés adódik egy élő restaurálás folyamatába is.

Viszont nemcsak a klasszikus művészetnek lehetünk itt tanúi, hanem a kortárs vizuális művészetnek is. Carlo Bernardini, az egyik szobrászati oktató nemcsak a Brera Akadémia fontosabb műtermeit mutatta be számunkra, hanem a saját installációs munkáját is egy kiállítás belső helyiségében, nem messze a dóm főterétől. Itt megismerkedhettünk más művészekkel is, akik bemutatták fényinstallációs műalkotásaikat (ez a terület egy külön értekezést érdemelne részemről, ugyanis szakmai érdeklődésem fókuszában áll a vizuális eszközök innovatív megjelenítése, ezen belül az interaktív viszony a fizikai környezettel és a látogatókkal).

Látogatásunk másik fontos állomása a Brera Due, azaz az Akadémia másik intézménye, ahol a design oktatás folyik. Bár ez az épület történelmileg (és esztétikailag) kevésbé jelentős, mint a 17. században épült társa, viszont itt a hallgatók több érdeklődést mutattak a Nyíregyházi Egyetemről jött oktatók felé. Itt volt alkalmunk beszélni hivatalosan, egy rövid PowerPoint-os vetítéssel az egyetemünkről és az intézetünkről, angol nyelven (kiegészítve a frissen elkészített Erasmus videókkal). Itt a barátságos Mauro Afro Borella oktató fogadott minket és állt a rendelkezésünkre az intézmény laborjainak és aktuális kurzusainak bemutatására.

A Brera Akadémián és Carlo Bernardini fényinstallációs kiállításán kívül még sok más művészeti kiállítási élményben volt részünk, amelyek leginkább szakmai érdeklődésünket keltette fel (természetesen ezek az élmények hasznosnak bizonyulhatnak az intézetünk bizonyos elméleti kurzusain is egy-egy prezentáció gyanánt). Aktuális szerencsénknek köszönhető, hogy az éppen zajló Miart művészeti vásár és kiállítás eseményére el tudtunk látogatni, ugyanis április 5-étől 7-éig tartott. Valamint részt vettünk két kiállításmegnyitón, Ibrahim Mahama dél afrikai művész monumentális installációjának bemutatásán a Porta Venezián, és Sheela Gowda indiai művész különböző matériákból összeállított tárlatán a hatalmas belterületű Pirelli Hangar Bicocca-n.

Ahogy arra számítottunk, ez a pár nap több volt, mint kevés Milánó történelmi emlékeinek és aktualitásainak felfedezésére, viszont minden kapcsolatépítés és kezdeményezés pozitívnak bizonyult a két felsőoktatási intézmény felé való együttműködésre, erősen bízva a további pozitív fejleményekben.

 

Zsoldos Ildikó

Fogadó intézmény: Babeş-Bolyai Tudományegyetem (Universitatea Babeş-Bolyai) Történelem és Filozófia Karának Magyar Történeti Intézete, ahol 5 munkanapot töltöttem el 2019. május 27-étől május 31-ig.

Céljaim között szerepelt a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának Magyar Történeti Intézetével való együttműködés eredményeképpen kialakított mobilitási ablakok véglegesítése.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Kar Magyar Történeti Intézetének könyvtárában dualizmus kori forrásokat tanulmányoztam.

  1. május 28-án került sor a Hatalmi törekvések és politikai platformok Szatmárban az 1905-1906-os kormányzati krízis idején címmel napvilágot látott monográfiám bemutatójára

Kolozsvárott, az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya szervezésében. A kötetet prof. dr. Egyed Ákos és prof. dr. Sipos Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjai ismertették meg az érdeklődőkkel. 

Nyíregyházi Egyetem / University of Nyíregyháza / Erasmus +

Minden jog fenntartva!
A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
All rights reserved!
Co-funded by the European Union. The content of this publication does not neccessarily reflect the official opinion of the European Union.