Stipendium Hungaricum Program

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesedését és növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét, valamint népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz. Elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez.

A külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is befolyásolja.

A program hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

A Nyíregyházi Egyetem a 2017-2018-as tanév I. félévében első alkalommal csatlakozott a Stipendium Hungaricum programhoz. A 2018-2019-es tanév I. félévétől már két gépészmérnöki alapszakos hallgató vesz részt az ösztöndíjprogramban Angolából: A 2019/2020-as tanév I. félévben Leandro Lourenço De Oliveira Vicente hallgató második évét kezdte magyar nyelvű gépészmérnöki alapképzési szakon, Ináció Manuel Junqueira hallgató pedig a harmadik, utolsó évét kezdte el magyar nyelvű gépészmérnöki alapképzési szakon.

A Nyíregyházi Egyetem 2019. májusában – első alkalommal- Stipendium Hungaricum intézményi pályázatot nyújtott be egy éves magyar nyelvű előkészítő képzésre, mely 2020. szeptemberében indult.

A Nyíregyházi Egyetem vezetése az intézmény dísztermében fogadta és köszöntötte az egyetemen tanuló külföldi hallgatókat. A 2020. október 20-án rendezett ünnepségen Vassné dr. habil. Figula Erika, az intézmény rektora mondott köszöntőt, majd Nagyné dr. Schmelczer Erika főigazgató, szakfelelős A Magyar mint idegen nyelv című kurzus indulásáról és eddigi eredményeiről beszélt, ezt követően a külföldi hallgatók magyarul mutatkoztak be a jelenlévőknek:

https://www.nye.hu/kulfoldi_hallgatok_2020_10_20

A magyar nyelvű előkészítő képzés tapasztalatait a későbbiekben az angol nyelvű képzésekre érkező hallgatók magyar nyelvi felkészítésében is tudjuk hasznosítani.

A nemzetköziesítés fejlesztése érdekében elkészült a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű weblapja, mely a későbbiekben érkező Stipendium Hungaricum programban résztvevő hallgatók számára is hasznos információval szolgál: http://www.nye.hu/english/

A Nyíregyházi Egyetem 2020-ban is sikeres Stipendium Hungarium intézményi pályázatot nyújtott be az egyetem angol nyelvű képzéseivel, így 2021. szeptemberétől a következő angol nyelvű képzésekre nyertünk Stipendium ösztöndíjas helyeket:

Biológia alapképzés
Anglisztika alapképzés
Zenekultúra alapképzés
Mezőgazdasági mérnöki alapképzés
Gépészmérnöki alapképzés
Környezettan alapképzés

További információk a programról:

Dudás Éva, Stipendium Hungaricum koordinátor: dudas.eva@nye.hu

http://www.tka.hu/palyazatok/2962/stipendium-hungaricum

Nyíregyházi Egyetem / University of Nyíregyháza / Erasmus +

Minden jog fenntartva!
A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
All rights reserved!
Co-funded by the European Union. The content of this publication does not neccessarily reflect the official opinion of the European Union.